Ortaöğretim Tarih Dersi Öğretim Programı’nın Uygulanmasına İlişkin Esaslar

Ortaöğretim Tarih Dersi Öğretim Programı’nın Uygulanmasına İlişkin Esaslar
Yorgun Çevrimdışı

Yorgun

Yönetici
Vezir-i Azam
13 Şub 2021
91
2,772
83
1.2. ORTAÖĞRETİM TARİH DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI’NIN UYGULANMASINA İLİŞKİN ESASLAR
Ortaöğretim Tarih Dersi Öğretim Programı’nın uygulanmasına ilişkin esaslar aşağıda açıklanmıştır:
• Ortaöğretim Tarih Dersi Öğretim Programı’nda öğretim programlarının temel ögeleri, “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Ortak Metni”nin benimsediği ilke ve yaklaşımlarla bu modelin bileşenlerine göre şekillendirilmiştir. “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Ortak Metni”; tarih dersinin öğretme-öğrenme süreçlerinin planlanması, öğretme-öğrenme uygulama ve yaşantılarının tasarlanması, ölçme değerlendirme süreçlerinin planlanması, hazırlanacak materyal ve kitap yazım süreçleri için referans kaynak olarak kullanılacaktır. Tüm eğitim ve öğretim süreçleri ile kitap ve materyallerin tasarım süreci, “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Ortak Metni“nde yer alan öğrenci profilinin hayata geçirilmesine hizmet edecek şekilde planlanmalı ve yürütülmelidir.
• Türkçemizin doğru ve etkili kullanılmasına, öğrencilerin söz varlığının ve dil becerilerinin geliştirilmesine özen gösterilmelidir.
• Öğrencilerin etkin katılımının sağlandığı bir öğrenme ortamı ve düşüncelerin özgürce paylaşılabildiği, sosyal ve duygusal becerilerin gelişiminin desteklendiği olumlu bir sınıf iklimi oluşturulmalıdır.
• Araştırma, inceleme, sorgulama gibi bilimsel faaliyetler; disiplinler arası ve bağlam temelli bir yaklaşımla zümre öğretmenler kurulu tarafından planlanmalı ve işletilmelidir.
• Ünitelerin işleniş sırası ve ünitelere ayrılan süre öğretim programında belirlenmiştir. Bu bağlamda zümre öğretmenleri derslerini planlarken öğrenci düzeylerini ve çevresel şartları dikkate almalıdır.
• Bilgi ve beceriler içerik çerçevesiyle yeni anlamlı bütünler oluştururken sosyal-duygusal öğrenme becerileri, değerler ve okuryazarlık becerilerini içeren programlar arası bileşenler öğrenmenin anlamlı bir parçası hâline getirilmelidir. Değerler, eğilimler, okuryazarlık ve sosyal-duygusal öğrenme becerilerinin notla değerlendirilmesi gerekmemekle birlikte öğrencilerin bu alanlardaki gelişimlerini ortaya koyacak ölçme araçları kullanılmalıdır.
• Programda yer alan öğretme-öğrenme uygulamaları; öğrencilere bütüncül bir bakış açısı kazandıran, kalıcı öğrenmenin gerçekleşmesine hizmet eden, farklı öğretim yöntem ve tekniklerini işe koşan, disiplinler arası ilişkileri görmeyi kolaylaştıran, kapsamlı bir çerçevede sunulmalıdır. Kitap yazım sürecinde öğrenme yaşantılarında verilen içerikler dışında güncel içeriklere ve farklı ilişkilendirmelere de yer verilmelidir.
• Öğrencilerin hazır bulunuşluk düzeyleri ve öğrenme stilleri göz önünde bulundurularak öğrenme çıktılarıyla tutarlı olan farklı öğretim materyalleri yapılandırılmalı ve kullanılmalıdır. Öğretim materyalleri hazırlanırken zümre öğretmenlerinin yanı sıra diğer branşlarda çalışan öğretmenlerle de iş birliği yapılmalıdır.
• Ölçme ve değerlendirme uygulamaları öğrencilerin yeteneklerine, ihtiyaçlarına ve özel durumlarına göre çeşitlendirilmelidir. Bilgi ve becerilerin ölçülmesi ve değerlendirilmesinde öğrencilere ilgi çekici, günlük yaşamla ilgili, yakın veya uzak çevrede karşılaşılabilecek problemlere dair görevler verilmelidir. Öğrencilere yönelik geri bildirimler zamanında yapılmalı, geri bildirimlerin yargılayıcı değil motive edici ve etkili olmasına özen gösterilmelidir.
• Farklılaştırma bölümünde ifade edilen içeriklere ders kitaplarında yer verilmeyecektir. Bu içerikler sadece e-içerik olarak sunulabilir. Zenginleştirme ve destekleme uygulamaları, ihtiyaç hâlinde bireysel açıdan farklı özelliklere sahip öğrencilerin gereksinimlerine cevap verebilecek şekilde planlanmalıdır. Zenginleştirme bölümleri Sosyal Bilimler liselerinde zorunlu alan olarak uygulanmalıdır.
• Program içeriğinde düşünce, eylem, kişilik özellikleri ve eserleriyle öne çıkan tarihî karakterlere vurgu yapılmaktadır. Öğretme-öğrenme uygulamalarında tarihî karakterlerin biyografileri verilirken ezberden kaçınılmalı, bu kişilerin söz konusu alana katkılarına ve ortaya koydukları eserlere vurgu yapılmalıdır.
• Sosyal bilimler liselerinde zenginleştirme bölümünde yer alan öneriler bağlamında içeriklerin ele alınması zorunludur.
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Geri
Üst Alt